logo


„Ha a szunnyadó nők eszmélnek, a hegyek is megmozdulnak...”
"When sleeping women wake, mountains move..."

kínai mondás

Mi az a Női Kör?

A Női Kör egy olyan közösség, amely teret ad a nőiségben rejlő erő és bölcsesség felfedezésére.

Egy biztonságos és inspiráló tér; idő, amiben magadra figyelhetsz.

Forrás, melyben megmerítkezve közelebb kerülhetsz tested bölcsességéhez, hogy ez által harmonikusabb kapcsolatban lehess annak természetes ritmusával.

A Női Kör célja, hogy a résztvevők megtalálhassák saját válaszukat arra kérdésre, hogy mit jelent számukra nőnek lenni. Ehhez találnak itt, a Körben inspirációul tudást többirányú kútfőből: biológiai, etológiai, pszichológiai, szociológiai, kultúrtörténeti és feminista tudásanyagok feldolgozásán túl a legközvetlenebb forrásból: saját testük megéléseiből, saját tapsztalataikból és nőtársaik tudásából merítkezhetnek.

Annak közös feltérképezése, hogy a "nő" és a "férfi" fogalma időben és térben széles variabilitást mutat, megnövelheti a Női kör résztvevőinek szabadságérzetét és döntési repertoárját saját életútja felől.

A biztonságos, támogató és inspiráló légkör lehetőséget ad a tapasztalatok egymással való megosztására, miáltal a résztvevők átélhetik a női szolidalitás erejét, mely útravaló "üzemanyagot" nyújthat számukra a saját útjukon való haladásban.

Mindezek által a Női Kör tagjai fejlődhetnek saját női identitásuk tudatosabb megélésében, saját belső ritmusuk jobb megismerésében és életcéljaik tisztázásában; valamint abban, hogy ezen tudások birtokában önazonosabb és kiegyensúlyozottabb életet élhessenek.


Mire ad lehetőséget?

A Női Kör teret nyújt ahhoz, hogy:

 • egyre jobban megismerhesd a női testet és egyúttal saját testedet;
 • kimondj vagy megkérdezz intim dolgokat, amiket korábban nem mertél;
 • gazdagodhasson a nőiségről való biológiai, kulturális és saját élményű tudásod;
 • többet megtudj a "nő" és "férfi" fogalmakról, hasonlóságaik és különbözőségeik biológiai alapjairól, valamint társadalmi és történelmi meghatározottságukról;
 • feltérképezhesd, mit jelent számodra egy harmonikus párkapcsolat;
 • megismerhesd saját termékenységedben rejlő fizikai, lelki és spirituális lehetőségeket;
 • közelebb kerülj gyökereid megismeréséhez;
 • nagyobb önbizalmat gyűjthess a mindennapokra;
 • ...és ezek által egyre harmonikusabb kapcsolatba kerülhess saját belső ritmusoddal, vágyaiddal, megtalálva saját válaszaidat..

Témáink

Minden Kör éves programjának az aktuális csoport tagjainak igényéhez illeszkedően tervezzük. Ízelítőül néhány a gyakran feldolgozott témákból:

 • Női szerepeim (lehetséges és megélt szerepeim és ezek egymáshoz való viszonyai, kihívásai)
 • Testemhez fűződő viszonyom (szeretett és kevésbé szeretett testrészek feltérképezése)
 • Saját ciklusom, saját ritmusom (a menstruációban rejlő lehetőségek)
 • Szexualitásom (a jóni felfedezése, párkapcsolati intimitás)
 • Mitől nő a nő, mitől férfi a férfi? (hasonlóságok és különbségek; biológiai, kulturális és szimbolikus háttér; saját tapasztalatok)
 • Testtudatosság fejlesztése (megfigyelések, relaxáció, jóga)
 • Gyökereim (saját születéstörténetem és felmenőim történetei)
 • Női archetípusok, istennők, a női történelem hősnői
 • Párkapcsolatban vagy egyedül...vagy másképp is lehet?(különböző társadalmi berendezkedések, a heteronormatív társadalmi berendezkedés története)
 • Gyermekvállalás, várandósság, szülés

Tudnivalók a találkozókról

A Női Kör nyitott minden olyan nő számára, aki:

 • 20 és 45 év közötti,
 • nyitott szemléletű,
 • vállalni tudja a havi egyszeri találozón való részvételt,
 • és érdeklődik a Kör témái iránt.

A Női Kör egy 8-10 tagból álló csoport, melynek keretei a pszichológiai önismereti csoport kereteivel azonosak, melyek közül az egyik legfontosabb a titoktartás, mely a bizalmi légkör alapja.
A Kör tagjai részvételükkor vállalják, hogy törekednek a nyitott és őszinte kommunikációra, egymás érzelmeinek tiszteletben tartására, és a csoportfolyamatokban való aktív részvételre.

Az első két találkozó „nyitott” alkalom, melyhez még lehet csatlakozni, illetve a részvétel ezeken hosszú távú elköteleződéssel nem jár. A harmadik alkalmon a résztvevők szóban vállalják a részvételt a Női Kör éves ciklusában (a következő 9 alkalmon).

Az első év lezárását követően a résztvevőknek lehetőségük van a további közös munkára a Fonódó Női Körhöz csatlakozva. Ennek részleteiről a csoportban egyeztetünk.


Résztvevők visszajelzései

,
"A Női Kört, ha kérdezik, folyton a régiek kukorica-morzsolásához hasonlítom. Talán ezzel tudom a legjobban kifejezni azt a meghittséget, közelséget, biztonságot, munkát, küzdelmet, épülést, fejlődést, női energiákat, megosztást, meghallgatást, beszélgetéseket és minden mást, amit a Kör ad nekem."

Márti

"Női Kör tagnak lenni különleges érzés, sehol korábban nem tapasztaltam ekkora fokú figyelmet és bizalmat egymás iránt. Lehetőség a befelé figyelésre, tanulásra, megismerésre."

Zsófi

"A Női Kör nem csak a valódi nőiségem megtalálásában segít, hanem egyben egy olyan közösséget is jelent számomra, melyben ugyanúgy helye van az elmélyülésnek és az együtt nevetésnek, az egyéni tragédiák és örömök megosztásának, valamint egymás támogatásának és a más közösségben esetleg kínosnak ítélt kérdéseim megvitatásának. A Női Kör egy közösség, melyben együtt fejlődhetünk, tanulhatunk egymástól és rálelhetünk a valódi énünkre. Mindezt sokszor kreatív vagy játékos formában tehetjük, ami már több alkalommal hatásosabbnak bizonyult számomra, mint az adott kérdés újabb és újabb átgondolása egymagamban. Minden Nőnek csak ajánlani tudom!"

Timi

"Mit adott nekem a Kör? Elsősorban befelé figyelni tudást, intimitást. Hogy belső dolgokról, magamról gondolkozom, és tudjak róla/rólam beszélni, megnyílni. Azt az érzést, hogy igenis fontos ezzel foglalkozni, és jó tudatosan élni. Köszönöm!"

Panni